Verdens beste dyreportrett

Norske Eirik Grønningsæter har vunnet førstepremie i klassen dyreportrett i Wildlife Photographer of the year.
Wildlife Photographer of the year Award arrangeres av BBC og Natural History Museum i fellesskap. Dette er naturfotografenes Oscar. I forrige uke gikk Erik Grønningsæter til topps i kategorien dyreportrett i konkurransen.

- Det er tatt hundretusenvis av vanvittige isbjørnbilder fra før. Når jeg har sett isbjørn har jeg stort sett bare kjørt rett forbi og tenkt at alt allerede er gjort. Men i fjor kom jeg på å sette ut kamera med fjernutløser og vidvinkel. Det er ikke tatt så mange isbjørnbilder med vidvinkel før, forteller Eirik Grønningsæter til VG nett.

Bildet viser en sel sitt siste syn i møte med en isbjørn. Det er tatt med på Kvalbeinøya på Svalbard. Selv satt Grønningsæter på trygg avstand i en gummibåt og ventet på at den nysgjerrige isbjørnen skulle utforske kameraet. Det gjorde den, fra alle vinkler, dyttet litt rundt på det og tok det inn i kjeften også. Uten at kameraet fikk en eneste skramme. Hodet på isbjørnen er ikke med på bildet. Dette var et bevisst valg fra fotografen. Han ønsket å la slutten på historien være åpen.

- Dette er et portrett uten ansikt. Bildet fungerer fordi det er dynamisk og det fanger sjelen til en vandrer og et dyr som konstant strever for å overleve i et utilgivelig miljø, uttaler Patricio Robles Gil, en av dommerne i konkurransen.

Den gjeveste prisen i konkurransen ble vunnet av ungarske Bence Máté med et bilde av bladkuttermaur i Costa Rica.
- Maurene viste seg å være perfekte motiver, forteller Máté på hjemmesiden til Wildlife Photographer of the year. - I bildet elsker jeg kontrasten mellom det enkle bildet i seg selv og den komplekse oppførselen til maurene.

Vinneren i kategorien Young Wildlife Photographer of the Year ble britiske Fergus Gill med bildet The frozen moment.

Vinnerbildene fra årets konkurranse er å se på en utstilling i Londons Natural History Museum. Deretter skal utstillingen ut på turne rundt omkring i verden.

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year

Eirik Grønningsæters hjemmeside
Eirik Grønningsæter - Predatory steps
Predatory steps
Eirik Grønningsæter
Bence Máté - A marvel of ants
A marvel of ants
Bence Máté
Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year
Fergus Gill  - The frozen moment
The frozen moment
Fergus Gill
Veolia Environnement Young Wildlife Photographer of the Year

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu